Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij darmkanker:  

 Cranberry's

 Tomaten

Blauwe bessen

Appels (rode)

Olijven

Sojabonen

Kool (en zuurkool)

Tempeh

Rogge

Bietjes

Vis

Uien

Amandelen

Spruitjes

Bloemkool

Yoghurt

Okra

Tarwe (volkoren) 

Broccoli

 

Gezonde kruiden bij darmkanker:

 

Kurkuma 

Zoethout

 

Gezonde nutriŽnten bij darmkanker:

 

 Vezels

Hemicellulose

Vitamine D

Vitamine B3

Eicosapentaeenzuur (EPA)

Calcium

Lignine

Vitamine B2

Cellulose

 

Bij darmkanker:

Ter voorkoming:

X Uit een onderzoek blijkt dat gezonde voeding nog wel belangrijker kan zijn dan genetische aanleg. Een voorbeeld: Iemand, die als gevolg van genetische aanleg een verhoogde kans op darmkanker heeft, heeft in de 25 jaar na zijn vijftigste verjaardag 29% kans om darmkanker te krijgen. Door nu gezonder te leven en te eten wordt zijn kans op darmkanker teruggebracht tot 13%. In het algemeen, zo zeggen de onderzoekers, kan de kans op darmkanker in veel gevallen voorkomen worden door een gezonde levensstijl, niet roken, een goed gewicht, matig alcoholgebruik, meer bewegen, minder rood- en/of bewerkt vlees en meer voedingsvezels. Hier een onderzoek die dat bevestigt. Een andere grote analyse laat zien welke voeding goed is tegen darmkanker en welke voeding men beter kan minderen om het het risico op darmkanker te verkleinen. Vezelrijke, calciumrijke voeding en yoghurt verlagen de kans op darmkanker flink terwijl het vaak eten van rood vlees en het drinken van meerdere glaasjes alcohol per dag de kans op darmkanker duidelijk doen verhogen, laat de analyse zien.

X Darmkanker komt steeds vaker voor en wetenschappers hebben geanalyseerd aan de hand van studies van de laatste veertig jaar welke voeding nu belangrijk is ter voorkoming van darmkanker. Voeding rijk aan magnesium en foliumzuur lijkt lijkt preventief te werken, zo ook dagelijks goede zuivelproducten. Maar vooral voeding rijk aan voedingsvezels en veel groenten en fruit lijkt de grootste preventie te geven. Het eten van rood of bewerkt vlees en het drinken van alcohol blijkt daarentegen de kans op darmkanker te vergroten en wel zo dat hoe meer vlees of alcohol hoe groter de kans.

X Uit een studie blijkt dat het eten van ontsteking bevorderende voeding de kans op darmkanker en ook borstkanker duidelijk doet verhogen en een voeding rijk aan antioxidanten de kans op darmkanker duidelijk doet afnemen. Ontsteking bevorderende voeding bestaat uit veel bewerkte en geraffineerde producten, rood en bewerkt vlees en veel verzadigde en transvetten. Ontstekingremmende voeding is rijk aan groenten en fruit, volkoren granen, noten en zaden en gezonde vetten als olijfolie, en dat is een meer mediterraan dieet.

X Veel bewegen blijkt goed te zijn om darmkanker te voorkomen zo blijkt uit een studie onder ruim 49.000 volwassenen. Zij met de beste conditie bleken wel 61% minder kans te hebben op darmkanker.

X Een studie laat zien hoe groenten en fruit darmkanker kunnen helpen voorkomen. Groenten en fruit zitten vol met de bioactieve stoffen, de flavonoiden. Bij afbraak in de darmen van deze flavonoÔden wordt de stof 2,4,6-trihydroxybenzoŽzuur gevormd. Dit zuur, zo blijkt uit de studie zorgt ervoor dat potentiŽle kankercellen niet kunnen groeien.

X Verandering van voeding kan volgens studie binnen 14 dagen de darmflora veranderen waardoor de kans op darmkanker duidelijk afneemt.

X Een mediterraan dieet doet de kans op darmkanker flink verminderen, zeker ook voor rokers die desalniettemin toch nog een verhoogde kans op darmkanker houden.

X Het regelmatig eten van groenten, waaronder peulvruchten, bruine rijst en gedroogd fruit doet volgens onderzoek de kans op darmpoliepen en daarmee op darmkanker duidelijk afnemen. Wie tenminste drie keer per week peulvruchten, gedroogd fruit eet, of ťťn keer per week bruine rijst eet, verlaagt het risico op darmpoliepen wel met resp. 33, 26 en 40 procent. Hier nog een studie die laat zien dat dagelijks extra rijstzemelen toevoegen aan de voeding kan zorgen voor een andere darmflora waardoor de kans op darmkanker duidelijk minder wordt. In de studie onder mensen met een verhoogde kans op darmkanker kreeg een groep deelnemers een half jaar lang dagelijks 30 gram rijstzemelen.

X Dagelijks voeding rijk aan Eicosapentaeenzuur (EPA) blijkt volgens onderzoek de kans op darmpoliepen duidelijk te kunnen verminderen. 

X Uit een studie blijkt dat darmen gezond zijn of worden als het proces van autofagie, het proces waarbij een cel zichzelf en beschadigde delen kan opruimen, goed verloopt. Voeding zoals granaatappel, blauwe druiven, peren, paddestoelen, bonen en peulen en soja bevatten van nature ingrediŽnten die autofagie bevorderen en daardoor ontstekingen en kanker in de darmen tegengaan.

X Voeding rijk aan de bioactieve stof genisteÔne in sojabonen voorkomt de epigenetische veranderingen in de darmen waardoor darmkanker voorkomen kan worden.

X Voeding rijk aan magnesium doet de kans op darmkanker flink verlagen evenals voeding rijk aan omega-3 vetzuren.

X Voeding met voldoende calcium doet de kans op darmkanker duidelijk verlagen.

X Hogere bloedwaarden goed cholesterol (HDL) doet de kans op zowel dikke als dunne darmkanker duidelijk verlagen. Hogere waarden totaal cholesterol doen volgens studies Ļ die kans ook duidelijk verlagen.

X Voldoende vitamine D, want lage bloedwaarden doen volgens onderzoek de kans op darmpoliepen en darmkanker flink verhogen. Hier nog een studie die dat bevestigt. Een analyse laat het belang van vitamine D zien tegen kanker in het algemeen en in het bijzonder tegen darm- en bloedkanker, zoals leukemie. Te lage bloedwaarden vitamine D geven een verhoogd risico dat bloedcellen en stamcellen niet volledig kunnen differentiŽren en kunnen gaan veranderen in ongecontroleerd groeiende kankercellen.

X Het regelmatig eten van vis, mango's en frambozen kan darmkanker voorkomen.

X Blauwe bosbessen zijn effectief ter voorkoming van darmkanker.

X Het regelmatig eten van producten rijk aan cacao lijken de deling van kankercellen te voorkomen.

X Het dagelijks eten van 2 gram gemalen gember(poeder) gaat darmkanker tegen. Gember zorgt voor aanzienlijk minder ontstekingen in de darmen. Als deze ontstekingen chronisch zijn kunnen ze op termijn leiden tot darmkanker. Twee gram gember per dag kan probleemloos en zonder bijwerkingen ingenomen worden.

X Het regelmatig eten van kruisbloemige groenten zoals spruitjes, koolsoorten en broccoli geeft volgens onderzoeken duidelijk minder kans op kanker in het eerste gedeelte van de dikke darm. Het regelmatig eten van allerlei groenten en fruit verlaagt de kans op kanker in het laatste deel van de dikke darm waarbij vooral appels en donkergeel gekleurde groentes de kans duidelijk doen dalen. Het drinken van veel fruitsappen daarentegen doet de kans op endeldarmkanker verhogen. Hier nog een onderzoek dat laat zien hoe de bioactieve stof Indol-3-carbinol (I3C) in kruisbloemige groenten ontstekingen en kanker in de darmen tegengaat.

X Uit een studie blijkt dat het eten van knoflook, prei of uien de kans op darmkanker duidelijk kan verminderen. Hoe vaker deze groenten gegeten werden hoe lager de kans op darmkanker en zij die regelmatig deze groenten aten bleken wel 79% minder kans te hebben op darmkanker.

X Voeding met veel volkoren graanproducten doet volgens onderzoek de kans op darmkanker duidelijk verminderen.

X Regelmatig koffie drinken (4-6 koppen per dag) doet volgens onderzoeken Ļ de kans op darmkanker duidelijk verminderen.

X Voeding rijk aan capsaÔcine, zoals in cayenne en chili pepers, kan volgens voorlopig onderzoek de kans op darmkanker verminderen.

X Vegetarische voeding blijkt volgens een studie de kans op darmkanker duidelijk te verminderen. VegetariŽrs hebben 22% minder kans op darmkanker, veganisten 16% minder, vegetariŽrs die wel melk en eieren eten (Ovo-lacto vegetariŽrs) 18% minder , 43% minder voor vegetariŽrs die wel vis eten (pescovegotariŽrs) en 8% minder voor semi-vegetariŽrs, alles in vergelijking met zij die niet vegetarisch eten.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat het regelmatig eten van gedroogde pruimen de kans op darmkanker wel eens flink kan verminderen. Gedroogde pruimen zorgen voor een behoud van gunstige darmmicroben, die zorgen dat het ontstaan van kankercellen tegengaan wordt.

X Dagelijks een paarse aardappel lijkt, volgens onderzoek althans in het laboratorium en bij dieren, darmkankercellen te kunnen doden zodat darmkanker voorkomen kan worden. Het in een aardappel aanwezige onverteerbare zetmeel zorgt in de darmen voor de aanmaak van korte keten vetzuren die het immuunsysteem versterken en zo kanker tegengaan. Paarse aardappels zorgden dat zelfs kankerstamcellen gedood werden zodat de ziekte niet kan terugkeren.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat walnoten ook als een soort probiotica kunnen werken en darmen gezond houden en zo de kans op darmkanker flink doen verminderen.

X Een uitgebreide analyse laat het belang van voeding rijk aan onverteerbaar zetmeel zien. Het onverteerbaar zetmeel (RS) zijn voedingsvezels die niet verteerd kunnen worden en worden vooral gevonden in zaden, linzen, bonen, onrijpe bananen, muesli, (volkoren)brood, aardappelen en (volkoren)pasta. De laatste tien jaar hebben meer en meer onderzoeken de grote voordelen laten zien van RS. RS is belangrijk voor een gezonde darmflora, goede bloedsuikerwaarden en een goed verzadigingsgevoel en belangrijk tegen metabole aandoeningen en tegen darmkanker.

X Twee of meer porties yoghurt per week kan althans voor mannen de kans op darmkanker duidelijk verminderen, zo blijkt uit een studie onder ruim 88.000 personen die ruim 26 jaar werden gevolgd. Het een paar keer per week eten van yoghurt zorgde bij de mannen voor duidelijk minder gezwellen in de darmen en zorgde voor wel 26% minder kans op gezwellen die een grote kans hebben om kankergezwellen te worden. Bij vrouwen bleek het eten van yoghurt niet deze voordelen te geven.

X Een studie laat zien dat voor mensen met een verhoogde kans op darmkanker het nemen van aspirine de kans op darmkanker duidelijk kan verminderen.

 

X Een grote Britse studie laat zien dat er toch verschil zit tussen mannen en vrouwen met overgewicht en darmkanker. Is bij mannen de hoogte van de BMI vooral maatgevend, een hogere BMI met 5 punten geeft 23% meer kans op darmkanker terwijl dat bij vrouwen dan maar 9% is. Bij vrouwen is het meer de verhouding tussen taille- en heupomtrek, waarbij een hogere verhouding bij vrouwen de kans op darmkanker met 25% doet vergroten terwijl dit bij mannen maar 5% is.

X Hogere bloedwaarden glucose (meer dan 100 mg/dl = 5,5 mmol/l) doen volgens onderzoeken de kans op kwaadaardige darmpoliepen fors verhogen. Regelmatig voeding rijk aan koolhydraten doet dat volgens een voorlopige studie ook.

X Regelmatig voeding met transvetten doet de kans op darmkanker fors verhogen.

X Een studie onder jonge vrouwen die 24 jaar gevolgd werden laat zien dat dagelijks twee of meer glazen frisdranken de kans op darmkanker kunnen doen verdubbelen.

X Onderzoek laat zien dat dagelijks al 76 gram rood en/of bewerkt vlees de kans op darmkanker al met 20% doet toenemen.

X Eet zo weinig mogelijk rood vlees ter voorkoming van schadelijke effecten op uw darmen. Als u al rood vlees eet doe dit dan altijd samen met of chlorofylrijke groenten zoals spinazie zo blijkt uit onderzoek of met zo blijkt uit een ander onderzoek, voeding rijk aan oplosbare vezels in de vorm van onverteerbaar zetmeel (RS) wat vooral gevonden wordt in zaden, linzen, bonen, onrijpe bananen, muesli, (volkoren)pasta, aardappelen en (volkoren)brood.

X De kans op darmkanker wordt niet alleen hoger door het eten van vlees, zo blijkt uit onderzoek, verkeerde bereiding doet die kans nog sterker verhogen. Het blijken vooral het (heem)ijzer (uit rood vlees) en ook de nitraten en nitrieten en de heterocyclische aminen te zijn die hiervoor verantwoordelijk zijn. Eiwitten in het vlees vormen bij (te) hoge temperaturen wel 17 verschillende heterocyclische aminen, HCA's.

X Pas op met bewerkt vlees zoals worstjes, bacon, vleeswaren, hotdogs enz. dit verhoogt de kans op darmkanker (zo ook andere kankersoorten) aanzienlijk.

X Andere onderzoeken Ļ laten zien dat het regelmatig eten van vetrijke voeding de kans op darmkanker duidelijk doet vergroten.

X Het zuurstoftekort dat ontstaat tijdens slaapapneu kan volgens onderzoek het ontstaan van kanker en de groei daarvan stimuleren.

X Pas op met alcohol. Het drinken van alcohol doet volgens onderzoek de kans op darmkanker duidelijk vergroten. Gemiddeld bij lichte drinkers al met 7%, bij gematigde drinkers met 23% en bij zware drinkers met 37%.

X Toename van de buikomtrek op middelbare leeftijd zorgt volgens onderzoek onder mannen voor een duidelijk hogere kans op darmkanker.

X De bacterie Fusobacterium nucleatum, die bij tandvleesontstekingen in de mond kan worden aangetroffen blijkt volgens studie ook in een derde van de mensen met darmkanker aanwezig te zijn en dan nog in het bijzonder bij de mensen met een agressieve vorm van darmkanker. In het laboratorium en bij muizen werd vastgesteld dat de bacterie Fusobacterium nucleatum zorgt voor de aanmaak van de proteÔne Annexin A1, normaal niet aanwezig in gezonde darmcellen doch in kankercellen de groei hiervan duidelijk doet toenemen. 

X Bloedplaatjes of trombocyten zijn de kleinste cellen in het bloed en zijn belangrijk voor de bloedstolling na bijv. een verwonding. Onderzoek laat nu zien dat mannen van zestig jaar en ouder op moeten passen met bloedwaarden trombocyten die boven gemiddeld en tegen hoog aanzitten, zij blijken volgens dit onderzoek een grotere kans te hebben op kanker en dan vooral long- en darmkanker.

X Let op: Veel gebruikte voedingsadditieven in de vorm van emulgatoren lijken volgens een voorlopige studie wellicht toch niet veilig en darmkanker te kunnen veroorzaken. Eerdere studies van dezelfde onderzoekers lieten al zien dat emulgatoren aanleiding kunnen zijn van kleine ontstekingen in de darmen en een veranderende darmflora. Veel toegepaste, emulgatoren Polysorbaat 80 (E-433) en Carboxymethylcellulose (E-466) toegevoegd aan hun voeding lijken de kans op darmkanker te kunnen vergroten.

X Let op: Langdurig antibioticagebruik doet volgens onderzoek de kans op darmkanker verhogen.

X Let op: Een ernstige voedselinfectie door een salmonella bacterie verhoogt de kans op darmkanker flink volgens onderzoek.

X Let op: Drinkwater met veel nitraten kunnen volgens onderzoek de kans op darmkanker duidelijk verhogen.

 

Meer belangrijke informatie over het ontstaan en voorkomen van kanker.

 

Kijk ook bij meer voedingsinformatie en specifiek advies.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over darmkanker.

 

Algemene opmerking:

 

De hier vermelde adviezen kunnen op het eerste gezicht door de hoeveelheid wel eens verwarrend overkomen. Print alles eerst uit en bekijk het daarna op uw gemak.

Omdat kanker vaak een complex ziektebeeld geeft vraag rustig een advies aan ons over wat het beste is in uw specifieke situatie.

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                       Printen      

 

(25-07-2021)